Je vegánska strava nebezpečná pre vaše zdravie?

Počnúc koženou kabelkou cez kozmetiku testovanú na zvieratách až po vlnený sveter je vegánstvo životný štýl, ktorý odmieta všetky výrobky pochádzajúce zo zvierat. Jeho cieľom je vylúčiť pokiaľ možno zo života všetko, čo by prinášalo utrpenie zvieratám, všetko, čo by malo negatívny dopad na druhého.

Tak to uvádza na svojich internetových stránkach združenie na ochranu zvierat L214. Strava je predmetom mnohých reštrikcií, pretože sú z nej vylúčené všetky potraviny živočíšneho pôvodu.

Je možné dodržiavať takú diétu, bez toho, aby človek trpel nedostatkom vo výžive? “Je potrebné rozlišovať vegánstvo, vegetalizmus a vegetariánstvo,” uvádza profesorka Irene Margaritisová, šéfka jednotky pre hodnotenie rizík spojených s výživou pri Národnej agentúre pre potravinovú bezpečnosť (ANSES). “Vegánstvo je životný štýl, ktorého potravinovým režimom je vegetalismus. Vegáni, rovnako ako vegetaliáni, nejedia mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky ani med, “vysvetľuje. Vegetaliáni jedia výhradne potraviny pochádzajúce z rastlín, ovocie a zeleninu, cereálie či strukoviny. Naopak nie všetci vegetaliáni žijú vegánskymi štýlom. Pokiaľ ide o vegetariánstvo, spočíva len v tom, že sa zo stravy vylúči iba zvieracie mäso, nie mlieko a vajcia, píše Le Figaro.

Správny vegetariánsky režim nepredstavuje žiadne riziká, dokonca môže byť blahodarný pre kardiovaskulárny systém. To isté však neplatí o vegetalizme. “Táto diéta, ak je správne dodržiavaná, nepredstavuje riziká, ale vyžaduje osobitnú pozornosť a pomoc lekára alebo nutričného poradcu,” hovorí Irene Margaritisová. Zároveň konštatuje, že vegetaliánská diéta dodržiavaná amatérsky môže mať dramatické dôsledky.

Hlavné riziko spočíva v nedostatku vitamínu B12. Vegetaliáni nemajú žiadny prísun tohto vitamínu, ktorý sa nachádza výhradne v mäse a rybách a v menšom množstve v mlieku a vajciach.

Vegetaliáni/vegáni musia tiež dbať na to, aby mali prísun jódu, ktorý zaisťuje jodizovaná soľ, ryby a morské plody. Nedostatok vitamínu B12 a jódu je možné kompenzovať potravinovými doplnkami.

Pokiaľ ide o vápnik a železo, ktorých prísun je z veľkej časti zabezpečovaný konzumáciou mliečnych výrobkov a mäsa, môžu vegetaliáni ich nedostatok kompenzovať vďaka konzumácii niektorých potravín rastlinného pôvodu, ktoré sú bohaté na vápnik, ako je brokolica alebo kapusta, petržlen, sója, tofu , mandle či sušené ovocie.

Železo sa nachádza v menšom množstve takmer všade, ale v menej stráviteľnej podobe ako je tomu u mäsa. “Vitamín C pomáha vstrebávaniu železa, a tak majú vegetaliáni zaistený dobrý prísun, pretože jedia veľké množstvo ovocia a zeleniny,” uvádza Irene Margaritisová.

Možno povedať, že je možné byť vegánom/vegetalianom a neohroziť tým svoje zdravie?

“U zdravého dospelého jedinca je to možné. Musí však dávať dobrý pozor na to, čo je. Nestačí vyradiť potraviny živočíšneho pôvodu a pokračovať vo stravovaní tak, ako tomu bolo doteraz. Je potrebné kompletne upraviť celý jedálniček.”

 S výnimkou vitamínu B12, ktorý je potrebné telu dodávať v potravinových doplnkoch, je možné mať pri konzumácii produktov výhradne rastlinného pôvodu vyváženú stravu, pokiaľ ide o dospelého a zdravého jedinca. To však neplatí pre tehotné alebo dojčiace ženy, ani pre deti v období rastu, ani pre chorých či staré osoby. Než sa pustíme do vegetaliánskeho/vegánskeho režimu, odporúča sa obrátiť sa na lekára špecialistu alebo nutričného poradcu.

Súvisiace články

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info

Cookies