Mladí Slováci očarili Čechov. Priniesli im poctivé jedlo, ktoré vyrábajú podľa starého rodinného receptu

Neobsahujú žiadny lepok ani škroby a sú vyrobené iba z mäsa a korenia? O čom je reč? O paštétach. Mladí manželia Tomáš a Zuzana Babincovci sa zo Slovenska presťahovali do Prahy. So sebou priviezli aj tradičný domáci recept na paštéty, píše portál Lidovky.cz. 

“Okrem paštét robíme aj mäsá vo vlastnej šťave, mäsové pomazánky a rozbiehame rad ochuteného sadla. Do budúcnosti plánujeme tiež vyrábať hotové jedlá, omáčky alebo klasické údeniny,” hovorí Tomáš Babinec.

Keď sa povie paštéty, väčšine ľudí určite napadne, že to nie je veľmi zdravá pochúťka. Ako sa vlastne vyrába? A kde vznikol tent predsudok? 

Paštétu až zo 40 percent tvorí tuk. Možno preto si väčšina ľudí myslí, že nejde o zdravé jedlo. Ale treba sa na to pozrieť inak. Tuky v malej miere sú telu prospešné. Samozrejme, netreba to s nimi preháňať. S tým súvisí aj druhá otázkach o predsudkoch voči paštétam. My sa snažíme našou prácou tento mýtus vyvrátiť. Do našich paštét nemelieme žiaden odpad, ale prvotriedne mäso. Tiež nepridávame vodu, ani žiadne syntetické či chemické látky.

Práve preto, že v minulosti sa kvalita paštét na našom trhu rapídne prepadla, dnes paštéta nie je považovaná za delikatesu. Čo je škoda. Verím, že sa to zmení. Vlastne, už sa to pomaly mení.

Dnes si už ľudia vyberajú. Sú zvedaví, zaujímajú sa, odkiaľ sú použité suroviny, akú majú kvalitu. Do paštét používame presne také mäso, aké si kúpite na nedeľný obed. Spolupracujeme s farmármi, a všetky suroviny si dôkladne vyberáme.

V čom sa tie vaše odlišujú od ostatných?

Naše paštéty sú ako domáce. Presne takto sme si ich vyrábali doma s dedkom pre vlastnú spotrebu. A tak to robíme aj pre našich zákazníkov. Sme malou manufaktúrou, máme pod kontrolou každý krok výroby, každú surovinu.

Je to o individuálnom prístupe nielen k výrobkom ale tiež k našim zákazníkom. Je to o kvalite, nie o kvantite. Chceme byť menším výrobcom, lokálnym výrobcom, tak ako to majú nastavené malé firmy v Taliansku, Francúzsku, Škandinávii či v Chorvátsku.

Nadväzujete na rodinnú tradíciu, skúste nám ju priblížiť. 

Dedko, Štefan Čongrády, bol rovnako ako my, nadšenec do jedla. Dnes by sme ho nazvali “foodie”. Nebol vyučeným mäsiarom ani kuchárom. Bol to len vášnivý kuchár-amatér. Desiatky rokov robil na dedine zabíjačky, ročne mu cez ruky prešlo desiatky prasiat.

Za tie roky, dá sa povedať, sa z vodiča autobusu stal mäsiar, bez vyučenia.  My dnes pokračujeme v jeho stopách. Stále s ním preberáme naše produkty, ktoré plánujeme vyrábať.

Chceme prispieť k tomu, aby naša tradícia a hrdosť nezanikli. Aby tiež naše deti a vnúčatá poznali svoju identitu. Ako tu v kuchyni, tak aj v kultúre. Aby sme boli hrdí na poctivú manuálnu a remeselnú prácu.

Celý článok si môžete prečítať v českom originále  tu:

Občas nás srovnávají s Májkou. Naše paštiky prý ale chutnají lépe, říká majitel ‚manufaktury‘

 

Súvisiace články

MIMORIADNA SPRÁVA: Ficov Bašternákov byt sa mení na štátny. Ladislav Bašternák do konca týždňa nastúpi do väzenia

Aneta Leitmanová

Dôchodkový vek na Slovensku sa bude zverejňovať päť rokov dopredu

redakčný výber

Prekvapením v Piešťanoch je kandidatúra bývalého diplomata Stanislava Polonského za Národnú koalíciu

Roman Suchý
Načítam....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Viac info

Privacy & Cookies Policy