OLIVER VALIŠ: Otvorený list iniciatívam občianskych protestov

Občianske protesty slabnú. Obsahom aj účasťou. Ako tak sa drží Bratislava, zvyšok Slovenska však stráca dych. Organizátori už zopár týždňov prešľapujú na mieste, čo vyústilo do zrušenia protestného zhromaždenia v Martine.

Tunajší aktivisti iniciatívy Za slušné Slovensko sa názorovo nezhodli s bratislavskými kolegami, ktorým celkom logicky vyčítajú „postupné utlmovanie protestov a ich zahrávanie do stratena namiesto tlaku na predčasné voľby.“ Martinčanom zrejme došla trpezlivosť. Veď klásť týždeň čo týždeň požiadavky na personálne zmeny vo vláde, v policajnom zbore či vo verejnoprávnej RTVS a adresovať ich paradoxne tým, ktorí dnes reprezentujú celý prehnitý systém, je hazardovaním s odkazom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Aký-taký názorový posun predsa len badať aj v Bratislave za snahou spájať dosiaľ názorovo rozdielne iniciatívy @hnevamsa a @zaslusneslovensko s aktivitami učiteľov, zdravotných sestier, študentov, ale aj farmárov a umelcov podpísaných pod výzvou @kulturnyreparat. Oveľa viac môže však zarezonovať ich verejne deklarovaný spoločný postup smerom k predčasným voľbám. Takéto zjednotenie občianskych iniciatív, stavovských a odborových organizácií by mohlo prinavrátiť protestom chýbajúci náboj a celospoločenský charakter. A zároveň dať zrkadlo opozičným stranám, ktoré doteraz nedokázali vyťažiť z ponúknutej šance takmer nič.

Nie je pravdou, že dnes neexistuje alternatíva. Proti takýmto tvrdeniam sa treba jasne a ostro vymedziť a nedať im možnosť, aby zľudoveli. Napokon, presne o to sa trojlístok Fico-Bugár-Danko snaží. Čo na tom, že práve oni nastavili odbornú i morálnu latku tak nízko, že ktokoľvek, kto príde po nich, bude pre krajinu vykúpením. Alebo si stále myslíme, že terajšie vedenie policajného zboru a prokuratúry je zárukou objektívneho vyšetrenia vraždy Kuciaka a Kušnírovej? Že Saková bude iná než Kaliňák? Že Fico zmizne z parlamentu? Že Matečná zmení šafárenie pozemkového fondu? Že Lubyová zreformuje školstvo? Že SNS nebude tunelovať obranu? Že Bugár dostane rozum, Pellegrini nebude na smiech a že sa nebudeme musieť hanbiť za Dankove drísty?

Naivita bratislavských organizátorov protestných zhromaždení pomaly nachádza svoj strop. A je úplne jedno, či vynútene, prostredníctvom slabnúceho záujmu verejnosti a odporu vlastných regionálnych štruktúr alebo spontánnym názorovým vývojom rešpektujúc volanie ulice po predčasných voľbách. Preto, ak si máme v novembri zvoliť okrem komunálnych poslancov aj nové zloženie parlamentu, je najvyšší čas spojiť sily a položiť vládu.

(Text Olivera Vališa pôvodne vyšiel ako blog na SME.SK s názvom “Otvorený list iniciatívam občianskych protestov”. Uverejňujeme ho s láskavým súhlasom autora)

Súvisiace články