V Česku už je toľko pivovarov, ako bývalo okolo roku 1930

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, hovorí staré známe príslovie. Ak tomu veríte, potom je Česká republika čím ďalej lepším miestom pre život. Po dobe “pivovarského temna”, kedy v druhej polovici 20. storočia pivovarská kultúra hynula, prišiel zlom a od začiatku milénia počty pivovarov rastú.

 

Na prelome minulého a tohto roka pritom došlo k zaujímavej historickej paralele. Počet minipivovarov dosiahol 390 a so započítaním veľkých producentov je teraz v Česku v prevádzke 435 pivovarov. Aktuálny počet pivovarov tak dosiahol úroveň okolo roku 1930 (obdobie začínajúcej hospodárskej krízy). Podľa odborníkov navyše nie je všetkým dňom koniec.

“Pred desiatimi rokmi som ako maximum pre celú republiku videl nejakých 350 pivovarov, teraz si však myslím, že je reálne sa dostať za pár rokov na počty okolo roku 1900, kedy na našom území bývalo medzi 900 až tisíckou pivovarov,” povedal Denníku prezident Českomoravského zväzu minipivovarov Jan Šuráň.

Počet novo otváraných pivovarov sa podľa neho v posledných rokoch ustálil na cca päťdesiatich prevádzkach ročne. Trebárs vlani to bolo 51 otvorených a proti tomu štyri zatvorené prevádzky. Navyše už nutne nejde o obyčajné reštauračné minipivovary, ktoré varia len pre spotrebu svojich hostí.

“Objavujú sa aj pivovary, ktorých ambícia je vyššia a majú aj kapacitu pivo dodávať do iných krčiem,” upozorňuje Šuráň. Za zmienku stoja napríklad projekty pivovaru v Kamenici nad Lipou, Malešov či Jarošová. V Prahe vlani vznikol prvý pivovar na lodi (tzv. Pivoloď) a veľkú expanziu prežívajú aj pivovary na horách, naposledy v Peci pod Sněžkou v Krkonošiach či v Neratov v Orlických horách.

Podľa Šuráňa sa expanzia menších, tzv. remeselných pivovarov netýka len Česka. Počet minipivovarov podľa neho rastie v severnej časti Nemecka (naopak v Bavorsku ubúda) či v Anglicku. Najväčší boom ale potom zažívajú Spojené štáty, kde počet remeselných pivovarov prekročil šesť tisíc a naďalej rastie.

Pri pohľade na celý český trh ale malé pivovary stále predstavujú iba dve percentá, zvyšok patrí “veľkým”. Aj tí ale ponúkajú aspoň väčšie množstvo rôznych špeciálov. Momentálne už činia asi päť percent objemu ich produkcie. “Rastie záujem o pivá vyrábané menej tradičnými postupmi, ako sú nefiltrované, vrchne kvasené či pšeničné,” potvrdila Denníku výkonná riaditeľka Českého zväzu pivovarov a sladovní Martina Ferencová.

Zväz v spolupráci so sociológmi z CVVM už niekoľko rokov monitorujú náladu tuzemských konzumentov piva. Podľa včera zverejnených dát sa nielen mierne zvýšila týždenná konzumácia pív u mužov (8,8 piva týždenne) i žien (2,3), ale rastie chuť experimentovať s viacerými značkami. Ďalej však klesá počet ľudí, ktorí pijú pivo v krčme, vlani to bolo len 39 percent.

Súvisiace články

ČESKO: Porozprávajme sa Andrej, napísal taliansky premiér Babišovi. Chce prebrať migráciu

redakčný výber

ČESKO: Kardinál Duka žaluje divadlo za Ježiša, ktorý znásilňuje moslimskú ženu

redakčný výber

Babiš zažaloval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva

redakčný výber
Načítam....

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Viac info

Privacy & Cookies Policy