Chemický postrek proti komárom môže byť nebezpečný aj neúčinný, upozorňujú štátni ochranári

Použitie chemického postreku proti komárom môže byť nebezpečné aj neúčinné. Na svojej internetovej stránke to uviedla Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Latorica. Vplyvom počasia sa tento rok na Slovensku premnožili komáre a verejnosť tak začala volať po ich likvidácii, ktorú samosprávy často riešia formou chemického postreku. Štátni ochranári upozorňujú, že chemický postrek proti komárom má len krátkodobý účinok. Zároveň predstavuje riziko pre zdravie človeka, ostatné zvieratá aj životné prostredie.

„Chemický postrek obsahuje pesticídy, ktoré zabíjajú všetky menšie živé organizmy a sú mimoriadne toxické v prípade vodných organizmov. Pesticídy zabíjajú všetky druhy hmyzu, aj tie chránené a sú škodlivé aj pre človeka. Cez pôdu sa dostávajú do vodných zdrojov a potravy. Napádajú najmä žľazový systém človeka, môžu spôsobovať rakovinu a majú negatívny vplyv na plodnosť. V iných krajinách je ich používanie zakázané,“ uviedla CHKO Latorica.

Chemické postreky pôsobia iba na vyliahnuté jedince komárov. Majú tak len krátkodobý účinok a dovoľujú prežiť larvám komárov, ktoré sa môžu o pár dní neskôr vyliahnuť a opätovne sa množiť. Ochranári zároveň vysvetľujú, že chemické postreky nie je možné použiť v chránených územiach akými sú CHKO či národné parky. Práve tam sa však môžu vyskytovať veľké liahne komárov. Použitie chemických postrekov v iných lokalitách tak môže byť prakticky zbytočné.

Správnym riešením je podľa ochranárov používanie biologických BTI postrekov. Ktoré pôsobia na larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie sú škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov neohrozujú ľudské zdravie a nepredstavujú ani záťaž pre životné prostredie. BTI pôsobí preventívne na larvy ešte skôr, ako sa z nich komáre vyliahnu, takže vo väčšej miere zabraňujú budúcemu množeniu komárov. Zároveň je dovolené ich použitie aj v chránených oblastiach.

Súvisiace články

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info

Cookies