Karanténa bude od 15. februára povinná po príchode na Slovensko z akejkoľvek krajiny

Od pondelka 15. februára by mali všetci cestujúci, ktorí prichádzajú z akejkoľvek krajiny, povinne nastúpiť do 14-dňovej karantény. Pred prekročením hraníc budú musieť vyplniť registračný formulár. Ponúknutá im bude aj možnosť nastúpiť do štátnej karantény. Najskôr na 8. deň budú objednaní na RT-PCR test.  Výnimku budú mať pendleri.

Dôodom zmeny pravidiel je situácia s juhoafrickým variantom nového koronavírusu. V stredu 10. februára 2021 to po rokovaní vlády oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Oznámil tiež, že juhoafrický variant na Slovensku potvrdený zatiaľ nie je.

Minister zdravotníctva neodporúča ľuďom cestovanie do zahraničia a ani dovolenky. Predpokladá, že keďže na hraniciach budú kontrolovať vyplnený formulár eHranica, budú sa tvoriť kolóny.

Pendleri budú potrebovať PCR alebo antigénový test nie starší ako sedem dní. 

Pravidlá spresní vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá by mala byť zverejnená v piatok 12. februára.

Pravidlá po príchode zo zahraničia platné od 8. februára

Pri príchode z európskych krajín sa izolácii môžete vyhnúť predložením negatívneho testu

Osoby, ktoré v ostatných 14-tich dňoch navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko, a nepreukážu sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín /v prípade ČR a Rakúska môže ísť aj o negatívny antigénový test nie starší ako 72 hodín/, musia ísť do domácej izolácie. Osoba bude najskôr na ôsmy deň testovaná, v prípade obdržania negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. Ak sa  osoba testovania nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, izolácia jej končí po 14 dňoch.

Deti do 10 rokov nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Po príchode z ostatných krajín ste povinní nastúpiť do izolácie

Osoby, ktoré v ostatných 14-tich dňoch navštívili iné ako vyššie uvedené krajiny, musia ísť do domácej izolácie a najskôr na ôsmy deň podstúpiť testovanie RT-PCR metódou. Izoláciu ukončujú iba obdržaním negatívneho výsledku testu. Nie je možné ju ukončiť bez testovania a ani jej predísť predložením negatívneho výsledku testu na COVID-19.

Deti do 10 rokov ani v tomto prípade nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Súvisiace články

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info

Cookies