Dnes bude možné pozorovať Perzeidy v ich najaktívnejšej fáze

Dnes v noci bude možné pozorovať na oblohe Perzeidy v ich najaktívnejšej fáze. Ako pre agentúru SITA uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV), podmienky na ich pozorovanie by mali byť veľmi dobré. Vysvetlil, že mesiac vyjde po polnoci, takže v prvej časti noci nebude rušiť ani jeho svit.

Najviac padajúcich meteoritov bude možné pozorovať dnes v noci, teda z 12. na 13. augusta. Roj je podľa stránky astronomického ústavu činný od poslednej dekády júla do polovice augusta. Každoročne je pozorovaný s približne rovnakou maximálnou frekvenciou, a to 45 meteorov za hodinu.

Perzeidy, ako objasnil Svoreň, sú prachovými časticami, ktoré unikajú z periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle s obežnou dobou 133 rokov. Ľady, z ktorých je zložené jadro kométy, sublimujú, keď je kométa blízko k Slnku. Teda menia sa z pevnej priamo na plynnú fázu a strhávajú so sebou aj prachové častice. „Tie sa postupne rozptýlia pozdĺž celej dráhy kométy. Preto ich môžeme pozorovať každoročne, keď Zem prechádza blízko kometárnej dráhy,“ priblížil.

Zvolené miesto na pozorovanie Perzeíd by malo byť podľa astronóma vzdialené od osvetlených ulíc a domov. Dôvodom je, že umelé osvetlenie znemožní zachytiť slabšie meteory a celkový zážitok môže byť následne rozpačitý. Ideálnym miestom sa tak javí to, ktoré je niekde v horách či na lúke s výhľadom na celý horizont. Astornóm dodáva, že meteor je krátky úkaz s trvaním do niekoľkých sekúnd.

V augustových dňoch sú veľmi dobre viditeľné aj niektoré planéty. Svoreň poukázal na to, že napríklad Venuša v auguste na rannej oblohe vychádza štyri hodiny pred východom Slnka a Mars v auguste vychádza okolo 22:00 a je viditeľný do rána. Planéty Jupiter a Saturn je možné pozorovať od večera takmer celú noc a zapadajú približne dve hodiny pred svitaním.

Doc. MUDr. Andrea Kalavská, PhD., MHA – Odborníčka s podvodnými titulmi?

Súvisiace články

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info

Cookies